Aramunt Vell
T7G9P0001
Característiques
Tipus d'assentament
Poble
Protecció i reconeixement
SENSE
Estat de conservació
Regular (Queden algunes cases)
Factors deteriorament
Mediambientals, Antròpics
Nivell d’espoliació
Alt
Condició del nucli
Abandonat
Situació actual específica
Tipus d'entitat

Entitat que conserva parets, on s’identifiquen cases i cert urbanisme

Nombre de cases en bon estat o en estat de possible recuperació

4

Nombre de cases enderrocades o en mal estat

Al voltant de 90

Nombre de cases que han estat recuperades / reocupades

1

Serveis (aigua-llum-transports, si n’hi ha)

Hi ha aigua, llum i internet a la casa reocupada. També hi ha una pista forestal que comunica la casa amb Aramunt Nou.

Nombre d´habitants en cas d'estar habitat encara

3

Descripció

Aramunt Vell constitueix una clara representació de la vila closa medieval de caràcter defensiu. Amb mil anys d’història, les seves cases emmurallaven el nucli d’una població a la qual s’accedia a través de tres entrades, el Portal de Baix, de Fuses i del Castell. Situat en un turó, els seus carrers empedrats i en pendent són coronats per l'església de Sant Fructuós, que encara conserva trets preromànics en alguns dels seus capitells. Algunes de les seves cases situades fora del recinte principal han estat restaurades recentment en un intent fallit de recuperar el poble. Fora dels seus límits trobem també l’església romànica de Santa Maria, operativa encara avui en dia i la petita ermita de Sant Corneli, també romànica i situada al capdamunt de la muntanya del mateix nom que limita al sud-est amb Aramunt Vell. També trobem en els seus voltants, en el vessant nord-est de Sant Corneli, nombroses trinxeres que són testimoni de la Guerra Civil espanyola i que conformaven el front del Pallars.

Context històric i factors de despoblament
Origen assentament ÈPOCA ALT-MEDIEVAL
1945 / 1960 embassament, migració, desplaçament

Anys 90 del s.XX i començament dels 2000

Observacions

Aramunt Vell és un poble mil·lenari i medieval que s'ha perdut en pocs anys. El que hauria d'haver estat un patrimoni protegit i escrupolosament cuidat, s'ha convertit en un munt de runes. El pas inexorable del temps combinat amb la climatologia estan cridats a esborrar definitivament aquest bé cultural testimoni del pas de desenes de generacions de veïns i veïnes. Moltes i diverses foren les causes del seu abandonament però la condició agrària de l'economia del poble i la impossibilitat d'accedir als seus carrers amb vehicles de motor foren el remat final de la seva existència. Així, el poble s'acabà traslladant uns metres més avall, més a prop dels camps i amb l'accessibilitat garantida. Si bé es va intentar recuperar el poble amb l'ajuda d'una escola de construcció durant els anys 90, la manca de finançament va acabar condemnant definitivament el poble a la seva desaparició. En l'actualitat encara queda una casa, de les restaurades en aquella època, que s'ha mantingut habitada, Casa Jaumet. En ella viuen tres persones que es dediquen a la petita explotació agrària de tipus familiar i que ofereixen allotjament de turisme rural. Novament, s'ha presentat un projecte per a crear una escola taller per part d'uns professionals de l'àmbit de la rehabilitació i les energies renovables. L'Ajuntament de la Conca de Dalt està estudiant la seva viabilitat.

Bibliografia / Webgrafia / Audiovisuals
Localització
Territori Lleida
Comarca Pallars Jussà
Municipi Conca de Dalt
Estat / Situació actual Molt dolent
Coordenades GPS + UTM 42.200291 - 0.996926
Altitud 628
Com arribar?

Des de la Pobla de Segur ens situem al pont sobre el riu Flamisell (Eix Pirinenc N-260 en direcció al carrer de La Font) i immediatament després de passar-lo veurem un indicador d'Aramunt. Girem a mà dreta, seguint el senyal, per agafar una petita carretera asfaltada. Seguim aquesta carretera, que està perfectament retolada, per arribar a Aramunt després d'uns 6 km. que transcorren vorejant el Pantà de Sant Antoni. Un cop a Aramunt, trobarem un rètol que posa "Aramunt Vell" i que ens fa girar cap a l'esquerra a través d'una pista de terra. A la nostra dreta veurem Aramunt Vell, a sobre d'un turó. La pista transcorre al voltant seu i encarant l'entrada per la vessant nord. Trobarem un altre indicador d'Aramunt Vell en una intersecció. Seguint aquest indicador, agafarem el camí de la dreta i ja de seguida trobarem l'Ermita de la Mare de Déu del Camp, que deixarem a la nostra dreta per tot seguit arribar a Aramunt Vell. També tenim l'opció de deixar el cotxe a Aramunt i anar caminant per l'antic camí empedrat que puja des del final del poble i que passa per davant de la Font Vella, per Casa Jaumet (habitada i amb oferta d'allotjament rural ) i que s'enfila cap a la que era la principal entrada del poble quan estava habitat, el Portal de Baix. Aquesta caminada ens portarà uns 15 minuts.

Imatges Ortofotomapes (abans i ara) aèria Mapa topogràfic