Les Ventalles
T6G7P001
Característiques
Tipus d'assentament
Barri
Protecció i reconeixement
BCIL (Bé Cultural d'Interès Local)
Estat de conservació
Bo (Recuperat)
Factors deteriorament
Mediambientals
Nivell d’espoliació
Baix
Condició del nucli
Nucli viu
Situació actual específica
Tipus d'entitat

Entitat de població absorbida per una entitat més àmplia

Nombre de cases en bon estat o en estat de possible recuperació

La majoria estan en bon estat i una en possible recuperació (unes 40 cases).

Nombre de cases enderrocades o en mal estat

Unes 5 cases en mal estat.

Nombre de cases que han estat recuperades / reocupades

Destaquen dues cases aprofitades com a estada rural.

Serveis (aigua-llum-transports, si n’hi ha)

Servei d'aigua potable i llum. Pel que fa al transport, és perfectament accessible per carretera i té una parada de bus a l'entrada del poble. A més, té un petit casal.

Nombre d´habitants en cas d'estar habitat encara

Al voltant de 24 habitants permanents. El nombre s'incrementa en caps de setmana i vacances a l'haver segones residències.

Descripció

Les Ventalles és un dels cinc barris d'Ulldecona i està dividit en dos nuclis d’origen medieval, un a sobre el turó on resideix la major part de la població, i l’altre a la base d’aquest. El nucli situat a sobre el turó està organitzat en cinc carrers de traçat irregular. Un element arquitectònic a destacar és l’església romànica de Sant Joan Baptista construïda al s. XIII i uns dels edificis religiosos més antics de la comarca del Montsià. També hi ha l’existència d’un segon campanar en un edifici ara abandonat, però que anys enrere fou destinat al correu. El segon nucli és vertebrat per l’antic camí reial i observem a l’entrada una creu caminal per marcar la fita del terme d’Ulldecona amb el de Freginals. Al sud d’aquest es troba la Bassa de les Ventalles d’origen natural.

Context històric i factors de despoblament
Origen assentament ÈPOCA BAIX-MEDIEVAL
1257 /

Observacions

El fet més destacat que caracteritza les Ventalles és la seva història la qual ha deixat béns arquitectònics i arqueològics que formen part del patrimoni del municipi d'Ulldecona. Llur topònim ve de l'àrab les Avençalles. El nucli està situat al nord del municipi a la vall entre la mola del Godall i Montsià. Des dels seus inicis el 1257, les Ventalles ha tingut una funció de tinença de terres i una dependència amb el nucli d'Ulldecona. El castellà d'hospitalers d'Amposta establí un grup de 20 persones per a la causa. No ha estat mai un nucli amb molta població, amb 27 cases el 1860, 178 veïns el 1910 i 58 el 1981. Actualment, però, segons dos dels seus habitants, en són una vintena de fixos i en temps de vacances o caps de setmana dupliquen la població. D'aquesta manera, podem dir que no és un despoblat, però tampoc un lloc amb molta vida, ja que cada cop va perdent més veïns. El nucli del turó presenta una casa recentment restaurada anomenada Casa Castell i una altra en procés, a més de la bona conservació de la resta que poden ser primeres o segones residències. L'església de Sant Joan Baptista de les Ventalles està documentada a L’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya (Invarquit) com a BCIL, en ser una de les esglésies romàniques menors més notables del Temple i l'Hospital a les Terres de l'Ebre. Aquesta, construïda al segle XIII d'estil de transició entre romànic i gòtic, ha estat reconstruïda i conservada fa poc, com també els espais públics del poble (un parc i un petit casal). Tot i això, el segon campanar del poble i l'edifici que el suporta estan en desús. Al nucli de la falda del turó el qual té com a eix l'antic camí reial, destaca la creu de terme, que consta d'una base esglaonada amb un capitell amb relleus i a sobre una creu de pedra que no és l'original, ja que aquesta es va perdre durant la Guerra Civil. Del conjunt de relleus del capitell destaca un escut d'Ulldecona, una Pietat i tres personatges amb vestimenta medieval. La Bassa de les Ventalles, també en aquesta part, sembla un lloc poc cuidat per la manca de plafons en bon estat i llocs per descansar. Cal dir que aquesta part de la base de la muntanya es veu més deshabitada. Podem concloure que hi ha un interès a mantenir aquell lloc habitat, ja sigui pels conreus del seu voltant (zona d'oliveres) o per la tranquil·litat que aporta una residència al mig de la natura. Com a interès arqueològic/arquitectònic, tot i que l'església presenta un bon estat d'edificació, està tancada i en desús per la part de dins. És clar, però, que l'ajuntament d'Ulldecona s'encarrega de cuidar els seus barris pel que fa a la conservació dels béns públics, patrimoni i informació d'aquests.

Bibliografia / Webgrafia / Audiovisuals
Localització
Territori Tarragona
Comarca Montsià
Municipi Ulldecona
Estat / Situació actual Excel.lent
Coordenades GPS + UTM 40.64517097413072 - 0.49729971923828664
Altitud 144
Com arribar?

Presenta un fàcil accés. Se segueix la carretera T-331 des d’Ulldecona uns 10 km i 10 minuts en cotxe aproximadament en direcció nord. A l’esquerra es veu un camí que indica les Ventalles (carrer Costa) que va directament a l’entrada del poble.

Imatges Ortofotomapes (abans i ara) aèria Mapa topogràfic