El Bullidor, Barbens
T6G7P002
Característiques
Tipus d'assentament
Poble
Protecció i reconeixement
BCIN (Bé Cultural d'Interès Nacional)
Estat de conservació
Regular (Queden algunes cases)
Factors deteriorament
Mediambientals
Nivell d’espoliació
Mig
Condició del nucli
Nucli viu
Situació actual específica
Tipus d'entitat

Entitat de població absorbida per una entitat més àmplia

Nombre de cases en bon estat o en estat de possible recuperació

3

Nombre de cases enderrocades o en mal estat

6

Nombre de cases que han estat recuperades / reocupades

2 -3

Serveis (aigua-llum-transports, si n’hi ha)

Compta amb tots els serveis, aigua i llum, transport públic no, però sí camins d'accés aptes.

Nombre d´habitants en cas d'estar habitat encara

Una parella jove hi viu, també una dona d'uns 50 anys està vivint en una caseta petita, i també un home ve a fer hort al Bullidor, però no hi viu: el Santiago, és veí de Barbens.

Descripció

El nucli del Bullidor es troba al municipi de Barbens, al Pla d’Urgell. El nucli conté diversos elements arquitectònics força imponents com són les seves cases en peu o l'església- castell del qual s'aprecien els contraforts a simple vista. Històricament, el Bullidor apareix escrit documentalment l'any 1164, quan l'esposa d'Arnau de Formiguera cedí les terres als templers. Quant al castell que s’hi troba, algunes datacions mostren que és originari del segle XII, malgrat que va anar canviant de propietaris fins al segle XV, moment en què va arribar als Copons, que foren el que el reformaren i feren la creu del Bullidor el 1538-1546. Avui dia aquella creu, restaurada l’any 1992, es troba davant de l’ajuntament de Barbens, i es comenta que estigué en perill durant la Guerra Civil i des de llavors es guardava a l'ajuntament de Barbens, cap del municipi. Durant la visita al nucli es té l'oportunitat de parlar amb una parella jove de dissenyadors que viuen en una de les cases del poble (Estudi Libèlula, com a referència), que expliquen que el nom del poble prové del fet que a sota del poble hi ha força corrents d'aigua (s'aprecien força sèquies a simple vista), i que abans l'aigua bullia, tot i que avui dia encara se sent el soroll de l'aigua corrent sota els sòls. Comenten també que l'entrada del poble, quan era una vila closa, era per una porta que estava al costat de l'actual campanar (restaurat i habilitat segurament al segle XIX), però que a causa de diverses circumstàncies aquesta porta es va inhabilitar i enderrocar, a fi d’adaptar-ho a l'urbanisme de l’època. Per altra banda, a la seva casa, la qual estan habilitant, han trobat diversos gravats en la pedra on hi ha dates, com la de 1779, i comenten que aquesta patí moltes reformes, ja que va canviar propietaris al llarg de la seva història, passant a ser propietat dels Dalmau, els Manxó i finalment a casa Jaques, ja que la filla dels senyors es va casar amb el Jaques, un home poderós econòmicament. Per altra banda, l’edifici té una senyalització "museística" on posa El Bullidor 6 i és molt senyorial. Pel que fa a altres punts d’interès del nucli, aquest compta amb dos molins d'oli, una cisterna i les restes del castell i l'església de la Nativitat de la Mare de Déu, que esdevé l'edifici més representatiu actualment. Quant a població, el Bullidor mai ha arribat a tenir molts habitants; per exemple al segle XIV si comparem el Bullidor i Barbens, el primer al segle XVI continuava tenint 8 focs mentre que el segon 28. Així doncs, mai ha estat del tot abandonat, però sempre hi ha hagut poca població. Es comenta que hi ha molts pagesos que van al Bullidor a guardar la maquinària agrícola i a treballar les terres, però actualment només hi viuen la parella jove i una altra senyora. Així doncs, el Bullidor continua essent un nucli viu, tot i no tenir l'ocupació plena, sinó que molts veïns l'usen com espai on tenen magatzems per guardar-hi estris i maquinària agrícola.

Context històric i factors de despoblament
Origen assentament ÈPOCA ALT-MEDIEVAL
Observacions

El Bullidor no està indicat com a nucli, malgrat que des de la carretera s'aprecia aquest. Ja d'entrada sembla un nucli viu, on s'observa un aparcament i animals de companyia, així com un espai amb taules de pícnic. La impressió inicial és acollidora, on sembla que hi hagi activitat, però un cop endinsats en el nucli, es veu que hi ha cases deteriorades i molta vegetació diversos punts. Hi ha espais comuns que s'han volgut mantenir, però els hi falta una millor gestió. En definitiva, el nucli és molt interessant, ja que compta amb dos BCIN, i les restes imponents del castell ens ajuden a imaginar el que podria haver estat una vila Closa al segle XII. Com a millora, seria força oportú senyalitzar-lo des de la carretera o des de l'inici del nucli de Barbens. Finalment cal dir que crida molt l'atenció als visitants una Tina, una bota de fusta gegant que s'usa actualment com a punt de trobada d'una colla d'amics.

Bibliografia / Webgrafia / Audiovisuals
Localització
Territori Lleida
Comarca Pla d'Urgell
Municipi Barbens
Estat / Situació actual Parcialment enderrocat
Coordenades GPS + UTM 41.69404 - 1.01567
Altitud 275
Com arribar?

Al nord de Barbens, per la LV -3341 en direcció a Tornabous, si seguim la carretera uns 4 km, a l'esquerra surt un camí que ens porta cap al Bullidor; el nucli s'aprecia des de la llunyania. També hi ha un camí que ens hi porta directament des de Barbens, però no hi ha unes indicacions tan clares.

Imatges Ortofotomapes (abans i ara) aèria Mapa topogràfic