Peguera
T5G3P0003
Característiques
Tipus d'assentament
Poble
Protecció i reconeixement
7BCIPAC - Arquitectònic (Bé Catalogat per l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya)
Estat de conservació
Dolent (Totalment enderrocat)
Factors deteriorament
Mediambientals, Antròpics
Nivell d’espoliació
Alt
Condició del nucli
Abandonat
Situació actual específica
Tipus d'entitat

Entitat que conserva parets, on s’identifiquen cases i cert urbanisme

Nombre de cases en bon estat o en estat de possible recuperació

Pràcticament cap

Nombre de cases enderrocades o en mal estat

Més de 10

Nombre de cases que han estat recuperades / reocupades

1

Serveis (aigua-llum-transports, si n’hi ha)

Cap

Nombre d´habitants en cas d'estar habitat encara

0

Descripció

Les primeres referències al poble remunten al segle XI, moment en què es parla de la construcció d'una torre forta a sobre del roc que es troba al costat del poble actual. Queda clar doncs que aquest element, no catalogat a l'inventari de patrimoni arqueològic, podria esdevenir un jaciment d'interès. Les referències de la casa forta es remunten entre el 1068 i 1095 mentre que les referències al poble s'allunyen al s. XII. També cal parlar de l'ermita de Sant Miquel de Peguera, la qual es troba molt deteriorada actualment. Amb la posada en marxa de l'explotació minera a la segona dècada del s. XX el poble va créixer i les masies van omplir-se de rellogats, i els enginyers, encarregats i una part dels miners van passar a viure a la colònia minera de la Vall, que va construir l'empresa minera, P. Oromí y Cia., i que amb el pas dels anys va centrar la seva activitat a l'explotació forestal. La societat va començar a tenir problemes financers a finals de la dècada dels anys vint i va decidir posar fi a l’activitat minera, la qual cosa succeí el 1928. L’explotació forestal es va mantenir fins als anys trenta.

# abandonament # mineria
Context històric i factors de despoblament
Origen assentament ÈPOCA ALT-MEDIEVAL
1920 / 1945 abandonament

Diferents projectes que no han funcionat.

Observacions

Les causes més evidents de l'abandonament del poble es resumeixen en les dificultats de les condicions de vida pel fet de ser un poble situat a més de 1600 metres d'altitud. Un factor de condicions extremes durant gran part de l'any que, juntament amb la manca de llum i aigua, van provocar l'abandonament del poble. Paral·lelament, quan l'explotació minera i forestal va tancar portes, la majoria dels veïns del poble van anar a viure a altres pobles miners.

Bibliografia / Webgrafia / Audiovisuals
Localització
Territori Barcelona
Comarca Berguedà
Municipi Fígols
Estat / Situació actual Totalment enderrocat
Coordenades GPS + UTM 42.160302052188065 - 1.771531391525274
Altitud 1630
Com arribar?

El poble de Peguera presenta una arribada relativament còmoda. És tan senzill com seguir la carretera C-16 en direcció nord, un cop passada Rodonella. Un quilòmetre després trobarem un desviament a l'esquerra cap a la carretera BV-4025, on haurem de seguir per aquesta carretera, deixant de banda els pobles de Sant Corneli i Fígols. Després d'uns quilòmetres, aquesta carretera es convertirà en el camí de Can Salamó i s'ajuntarà amb el GR-107 (el qual apareix a mà esquerra del camí). Si seguim aquest GR un quilòmetre cap avall, trobarem el poble de Peguera.

Imatges Ortofotomapes (abans i ara) aèria Mapa topogràfic