Colònia industrial de Can Bros
T6G1P0002
Característiques
Tipus d'assentament
Colònia industrial
Protecció i reconeixement
7BCIPAC - Arquitectònic (Bé Catalogat per l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya), BCIL (Bé Cultural d'Interès Local)
Estat de conservació
Bo (Ben conservat)
Factors deteriorament
Antròpics
Nivell d’espoliació
Baix
Condició del nucli
En procés de recuperació / ocupació estacional
Situació actual específica
Tipus d'entitat

Entitat de població absorbida per una entitat més àmplia

Nombre de cases en bon estat o en estat de possible recuperació

6

Nombre de cases enderrocades o en mal estat

x

Nombre de cases que han estat recuperades / reocupades

3

Serveis (aigua-llum-transports, si n’hi ha)

Nombre d´habitants en cas d'estar habitat encara

37

Descripció

El complex de la colònia està format pels habitatges dels treballadors, construïts el 1860 amb una planta i dos pisos. Cal destacar que alguns dels quals estan habitats actualment, tot i que la majoria estan en ruïnes. També trobem l’església de la colònia, d'estil neogòtic, que es va construir 1897 i l’escola, on els infants dels treballadors estudiaven. A més a més trobem els edificis industrials de grans dimensions i planta rectangular, planta baixa i tres pisos amb coberta de teula. Tant els habitatges, com l’església com els edificis industrials es troben inventariats dins l’Invarquit.

# colònia # industrialització
Context històric i factors de despoblament
Origen assentament ÈPOCA CONTEMPORÀNIA
1967 / 1979 subsistència

Observacions

L’interès de Can Bros recau en el fet que va ser una de les múltiples colònies tèxtils ubicades a Catalunya en època industrial i per tant va ser un gran impuls econòmic per al municipi de Martorell i els seus voltants. Fundada el 1813, va estar en funcionament més d’un segle, al llarg del qual va patir tot un seguit de transformacions fins que el 1967 va tancar les seves portes deixant la zona industrial abandonada. Cal dir que no és abandonament ràpid i directe, sinó que des del tancament de les fàbriques el 1967 fins que els últims residents marxen el 1979 passen més de 10 anys. Respecte a les causes de l’abandonament trobem les migracions a la ciutat que provocaren l’èxode de moltes zones rurals donant lloc a un creixement de la població urbana. Aquest fet coincideix en el fet que a finals de la dècada dels seixanta comença la crisi que afectarà la setantena de colònies del riu Llobregat. Tot i l’abandonament de 1979, una característica interessant és que avui en dia alguns dels habitatges de la petita zona del carrer Elies es troben habitats, ja que algun es recuperaren. Segons l’Idescat el 2019 hi vivien 37 persones. Actualment la colònia de Can Bros (és a dir, els edificis industrials, l’església, l’escola i alguns dels habitatges) és una propietat privada que pertany a una empresa immobiliària de Barcelona. És per això que a l’entrada de la ja abandonada colònia hi ha un guarda de seguretat per tal d’evitar possibles accidents que es puguin ocasionar per l’enderroc d’algun dels edificis, ja que comença a estar en mal estat degut a la deixadesa tant per part dels propietaris com de l’ajuntament de Martorell. Tot i això, els veïns del carrer Elies sí que poden entrar a la zona per accedir als camps de conreu que hi ha al darrere de la fàbrica, al costat del riu Llobregat ; tot i que no poden accedir a la fàbrica pròpiament. Des de l’ajuntament de Martorell han aprofitat les característiques i la història d’aquest espai, sobretot el de l’església, per celebrar i commemorar el passat de la ciutat i del barri de Can Bros. És per això, que només durant la festivitat de Sant Joan, s’obren les portes del recinte colonial als veïns per tal de retre homenatge a la colònia, on se celebra una festa davant l’església. A més a més, els propietaris tenen en ment reconstruir les parts més emblemàtiques del conjunt colonial que s’han fet malbé com serien, l’església o parts de la fàbrica, fet que aniria en línia amb els treballs de reconstrucció que es van dur a terme a l’església cap als anys 90. També voldrien crear nous habitatges que s’incorporarien al barri de Can Bros però emmarcats en l’antic conjunt arquitectònic de la colònia. Malauradament, la falta de pressupost va fer que aquest projecte de recuperació quedés paralitzat indefinidament deixant la colònia en estat d’enrunament.

Localització
Territori Barcelona
Comarca Baix Llobregat
Municipi Martorell
Estat / Situació actual Bo
Coordenades GPS + UTM 41.497364 - 1.922057
Altitud 60
Com arribar?

Per arribar a Can Bros, s'ha d'agafar la sortida 585 de l'A2 i anar en direcció al Polígon industrial SEAT. Un cop allà, s'agafa el carrer Residencial, fins que a l'esquerra trobes el Carrer Elias.

Imatges Fotografia aèria Ortofotomapes (abans i ara) aèria Mapa topogràfic