Lliurona
T5G5P0002
Característiques
Tipus d'assentament
Poble
Protecció i reconeixement
SENSE
Estat de conservació
Bo (Recuperat)
Factors deteriorament
Antròpics
Nivell d’espoliació
Baix
Condició del nucli
Nucli viu
Situació actual específica
Tipus d'entitat

Entitat en risc de despoblament

Nombre de cases en bon estat o en estat de possible recuperació

4

Nombre de cases enderrocades o en mal estat

2

Nombre de cases que han estat recuperades / reocupades

6

Serveis (aigua-llum-transports, si n’hi ha)

Nombre d´habitants en cas d'estar habitat encara

c. 40 -50

Descripció

El poble es divideix en dues zones: el mateix nucli de Lliurona, el qual és un conjunt de set cases amb una església i l’antiga escola, i la Massanella, espai on es concentren els habitants en l’actualitat, amb deu cases cada una amb un petit terreny. L'església de Sant Andreu és l’antiga església parroquial, que data de la segona meitat del segle XII, però ha experimentat nombroses reformes. També destaca l’antic edifici de l’escola que va funcionar fins al curs 1964-65 i l’actual edifici del CEIP Lliurona.

# agricultura # església # ramaderia
Context històric i factors de despoblament
Origen assentament ÈPOCA BAIX-MEDIEVAL
1960 / 1985 subsistència

Observacions

El poble de Lliurona destaca pel seu projecte de repoblament, on hi ha tingut un paper fonamental l’escola. Després de la guerra civil i la crisi del carbó vegetal, a causa de la generalització del gas butà, entre altres motius, van fer que al llarg dels anys seixanta i setanta el poble s’anés abandonant. No obstant això, el 1982 es va començar a repoblar amb un projecte que ha permès que avui en dia continuï habitat. Avui en dia Lliurona és un poble rural no industrialitzat d’uns 40 habitants que viuen de les activitats agropecuàries com de l’artesania, entre d'altres. També cal esmentar que alguns dels habitants del nucli són ocasionals. Per altra banda, destaca l’escola CEIP Lliurona, que ofereix educació als nens i nenes fins a sisè de primària, i llavors han de continuar estudiant a l’institut de Besalú, a uns 45 minuts amb cotxe. Cal esmentar la importància del projecte d’escola rural autogestionada, que s’inicià als anys noranta i que culminà amb la creació del CEIP Lliurona, que ha ajudat a repoblar el poble. Tot i això, hi ha famílies que quan l’alumnat arriba a l’edat de fer l’ESO marxen del poble, ja que no hi ha transport escolar.

Bibliografia / Webgrafia / Audiovisuals
Localització
Territori Girona
Comarca Alt Empordà
Municipi Albanyà
Estat / Situació actual Excel.lent
Coordenades GPS + UTM 42.294182 - 2.687615
Altitud 770
Com arribar?

Per arribar al nucli de Lliurona, hi ha tres diferents accessos en cotxe: - Figueres-Albanyà per la carretera GI-511. Un cop s’arriba a Albanyà, s’ha d’agafar una pista forestal de disset quilòmetres totalment pavimentada fins a Lliurona. - Des de la carretera de Besalú a Figueres, a l’altura de Cabanelles s'agafa la GIP-5237 fins a Sant Martí Sasserra, on cal agafar la pista forestal a la Mare de Déu del Mont, i al cap d'uns quilòmetres abans del Collet de Sucre agafar una pista a la dreta, totalment pavimentada (excepte els 100 metres inicials) fins a Lliurona. - Des de Besalú s’ha d’agafar la carretera GIV-5234 en direcció a Beuda, i just abans d'arribar al poble s'agafa una pista forestal a l'esquerra (parcialment pavimentada) que passa pel Coll d'Espinau fins a Lliurona.

Imatges Ortofotomapes (abans i ara) aèria Mapa topogràfic